Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra
Na kulinárskom webe sa dohadujeme, či je správne kačacia pečienka alebo kačacia pečeň.
pečeň, pečienka
Vnútorný orgán – najväčšia žľaza v tele živočíchov a človeka uložená blízko bránice – sa odborne nazýva pečeň (napr. zápal pečene, cirhóza pečene, invazívne vyšetrenie pečene) a výraz pečeň ako štylisticky neutrálne pomenovanie žľazy sa používa aj v gastronómii (napr. teľacia pečeň na cibuľke, tresčia pečeň v konzerve, paštéta z husacej pečene).
Hovorovo sa žľaza pečeň niekedy nazýva aj pečienka (napr. kúpila som hus s drobkami a pečienkou). Hovorové výrazy sú takisto súčasťou spisovnej slovenčiny, ale považujú sa za štylisticky príznakové, ich používanie sa väčšinou obmedzuje na neformálnu komunikáciu v kruhu blízkych a priateľov. Slovom pečienka sa okrem toho pomenúva aj pečené mäso, napr. cigánska pečienka, zbojnícka pečienka.
Na pomenovanie žľazy Vám preto odporúčame uprednostňovať odborné pomenovanie pečeň, ktoré je presnejšie a jednoznačné, t. j. kuracia pečeň, kačacia pečeň, husacia pečeň.
Otázka z 13. 11. 2017 bola zodpovedaná dňa 13. 11. 2017
Nezistili ste, čo ste chceli?
Pozrite prehľad všetkých
1
odpovedí k heslu pečeň