Garant poradne:
Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra
Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra
Otázka:
Ako mám nazvať zmes ingrediencií na ochutenie jedla? Môže to byť ochucujúca zmes?
Heslá:
ochucujúci, ochucovací, dochucovací, ochucovacia zmes, dochucovacia zmes, zvýrazňovač chuti
Odpoveď:
Na pomenovanie zmesi, ktorá sa používa na ochucovanie potravín, možno použiť aj činné príčastie ochucujúci – teda ochucujúca zmes, ale v jazykovej praxi sa ustálene používajú spojenia s prídavnými menami ochucovací, resp. dochucovací, teda ochucovacia zmes alebo dochucovacia zmes.
Niektoré potravinárske ingrediencie majú schopnosť zvýrazniť chuť jedla. V gastronómii ich nazývajú zvýrazňovače chuti.
Otázka z 14. 03. 2012 bola zodpovedaná dňa 16. 03. 2012
Nezistili ste, čo ste chceli?
Pozrite prehľad všetkých
1
odpovedí k heslu ochucujúci