Otázka:

Mám 3 otázky o východoslovenských nárečiach. Používa sa v nich iba číslovka dva, môže to mať za následok chybné používanie čísloviek dva a dve? Aký je dôvod vysokej frekvencie ukazovacích zámen v nárečí? Na konci vety sa používa slovo ne, napr. Bola si u Zuzky, ne? Aká je úloha slova ne vo vete?

Heslá:

číslovka dva, východoslovenské nárečie, ukazovacie zámeno, ne, nie

Odpoveď:

 

 

1.     V Slovníku slovenských nárečí A – K (1994) sa v hesle dva uvádza gramatická charakteristika slova – m. (vsl. aj ž., s.), čiže mužský rod, vo východoslovenských nárečiach aj ženský rod a stredný rod (porov. cit. slovník). Číslovka dva sa teda vo východoslovenských nárečiach používa aj v spojení s podstatnými menami ženského a stredného rodu.

2.     Ukazovacie zámená sa používajú vo všetkých nárečiach. To, že sa Vám zdá, že vo východoslovenských nárečiach má ich používanie vysokú frekvenciu, môže súvisieť s tým, že ich vnímate ako príznakové, preto si ich v reči viac všímate. Aj v spisovnej hovorovej reči sa ukazovacie zámená používajú často.

3.     Častica nie sa používa celoslovensky a vyjadruje pobádanie na súhlas, pravda, všakže, porov. 4. význam častice nie v Slovníku slovenských nárečí L – P (povzchádzať) (2006).


Otázka z 08. 08. 2022 bola zodpovedaná dňa 08. 08. 2022

Nezistili ste, čo ste chceli?

Pozrite prehľad všetkých 1 odpovedí k heslu číslovka dva