Otázka:

Narazila som na označenie produktu termínom plotostrih, je správne? Výrobca ním označuje výrobok elektrické nožnice na plot.

Heslá:

plotostrih, plotostrihač, strihač, plotové nožnice, nožnice na živý plot

Odpoveď:

Výraz plotostrih vznikol skladaním. Druhá časť slova strih sa používa s významom „1. strihanie 2. úprava strihaním 3. nákres, podľa ktorého sa strihá látka na oblečenie 4. spôsob ušitia oblečenia; jeho tvar, fazóna“. Vzhľadom na to, že slovo strih nepomenúva nástroj, ale proces činnosti alebo jej výsledok, pomenovanie plotostrih sa zo slovotvorného hľadiska neutvorilo náležite.

 Slovo plotostrih vo význame „nástroj na strihanie a tvarovanie živých plotov, strihač živých plotov“ sa však v textoch Slovenského národného korpusu v súčasnosti nachádza vo vyše 800 dokladoch. Podobne bolo utvorené aj slovo krovinorez vo význame „motorový nástroj na údržbu trávnatých plôch, na prerezávanie a presvetľovanie krov, presekávanie húštin, na odvetvovanie stromov vo výškach a pod.“, ktoré sa nachádza v Slovníku súčasného slovenského jazyka H – L (2011) i v Krátkom slovníku slovenského jazyka (5. vydanie, 2020), preto nemožno úplne odmietnuť ani nové slovo plotostrih.

 Na pomenovanie nástroja na strihanie a tvarovanie živých plotov možno použiť aj známe slovo strihač s významom „stroj na strihanie“ (porov. Krátky slovník slovenského jazyka, 2003; slovníky sú v elektronickej podobe na našej stránke slovnik.juls.savba.sk) alebo zložené slovo plotostrihač „stroj na strihanie živých plotov“, ktoré sa v jazykovej praxi takisto používa. Na internetových stránkach i v korpuse sa často uvádza aj pomenovanie benzínové (akumulátorové, elektrické) plotové nožnice či nožnice na živý plot.

 

 


Otázka z 23. 05. 2022 bola zodpovedaná dňa 23. 05. 2022

Nezistili ste, čo ste chceli?

Pozrite prehľad všetkých 1 odpovedí k heslu plotostrih