Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra
Je slovo zakysaný, ktoré sa používa na označenie kyslomliečnych výrobkov, spisovné?
zakysaný, kyslomliečny, zákys
Prídavné meno zakysaný je české. Je odvodené od slovesa zakysat, pri ktorom Česko-slovenský slovník (1979) uvádza slovenské ekvivalenty 1. skýšiť; zakvasiť, napr. dát zakysat smetanu, mléko dať skýšiť smotanu, mlieko, zakysat okurky zakvasiť uhorky; 2. zriedkavo začať kvasiť, napr. zelí zakysalo kapusta začala kysnúť (kvasiť). V češtine sa výrazom zakysaná smetana označuje kyslá smotana, výrazu zakysané výrobky v slovenčine zodpovedá pomenovanie kyslomliečne výrobky. Českému slovu zákys zodpovedá slovenské slovo zákvas. Aj vo výnose, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca mlieko a výrobky z mlieka, sa používa výraz kyslomliečne výrobky. Sortiment kyslomliečnych výrobkov sa špecifikuje podľa druhu použitých kyslomliečnych baktérií (probiotických, kefírových atď.). Podľa kultúry použitej pri výrobe môžeme hovoriť o kyslom mlieku, ak sa použijú kvasinky, ide o zakvasené mlieko. Českému slovu zákys zodpovedá slovenské slovo zákvas.
Otázka z 26. 07. 2013 bola zodpovedaná dňa 12. 08. 2013
Nezistili ste, čo ste chceli?
Pozrite prehľad všetkých
1
odpovedí k heslu zakysaný